Een phishing e-mail, hoe herken je dat
0

Phishing is een vorm van cyberaanval waarbij aanvallers proberen om gevoelige informatie te stelen, zoals wachtwoorden, persoonlijke gegevens of financiële informatie. Dit gebeurt vaak door middel van een e-mail die er legitiem uitziet, maar in werkelijkheid een valse e-mail is die is ontworpen om de ontvanger te verleiden om persoonlijke informatie te verstrekken.

Het herkennen van phishing-e-mails is belangrijk om jezelf en je gegevens te beschermen. Hier zijn enkele kenmerken van phishing-e-mails waar je op moet letten:

  1. Afzender: de afzender van de e-mail is vaak een valse naam of een e-mailadres dat op het eerste gezicht legitiem lijkt, maar bij nader inzien toch afwijkt. Bijvoorbeeld: een e-mail van de bank die wordt verzonden vanuit een algemeen e-mailadres in plaats van een officieel adres van de bank.
  2. Onderwerp: phishing-e-mails hebben vaak een urgent of dwingend onderwerp om de ontvanger te verleiden snel actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld een dreiging zijn van het sluiten van een account of een aanbod van gratis geld.
  3. Spelling en grammatica: phishing-e-mails bevatten vaak spel- en grammaticafouten omdat ze vaak zijn geschreven door niet-native speakers of door automatische vertaalmachines.
  4. Link: phishing-e-mails bevatten vaak een link die de ontvanger vraagt om op te klikken. Deze links kunnen leiden naar valse websites die zijn ontworpen om persoonlijke informatie te verzamelen.
  5. Bijlagen: phishing-e-mails kunnen bijlagen bevatten die de ontvanger wordt gevraagd te openen, zoals een PDF of een Word-document. Deze bijlagen kunnen malware bevatten die de computer van de ontvanger infecteert.
  6. Vraag om persoonlijke informatie: phishing-e-mails vragen vaak om persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of geboortedata. Legitieme organisaties vragen nooit om dergelijke informatie via e-mail.

Als je een phishing-e-mail ontvangt, is het belangrijk om niet op links te klikken of persoonlijke informatie te verstrekken. Verwijder de e-mail onmiddellijk en markeer deze als spam. Als je twijfelt over de legitimiteit van een e-mail, neem dan contact op met de organisatie via een ander kanaal, zoals de telefoon of de officiële website.

Wanneer het vandaag en morgen over ICT gaat: Dan moet het snel, veilig en zorgeloos zijn…