Veilig opslaan van wachtwoorden doen je zo.
0

Het veilig opslaan van wachtwoorden is essentieel voor online veiligheid. Hier zijn enkele goede praktijken om wachtwoorden veilig op te slaan:

Er zijn diverse manier voor het veilig opslaan van wachtwoorden. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

Gebruik een betrouwbare wachtwoordmanager

Wachtwoordmanagers zoals LastPass, Dashlane, 1Password of Bitwarden zijn handige tools om wachtwoorden veilig op te slaan. Deze encrypten je wachtwoorden en slaan ze op in een versleutelde kluis die alleen toegankelijk is met een hoofdwachtwoord of een hoofdsleutel.

Gebruik een sterk hoofdwachtwoord

Het hoofdwachtwoord voor de wachtwoordmanager moet sterk zijn en niet gemakkelijk te raden. Dit wachtwoord mag nooit worden gedeeld en moet uniek zijn voor de wachtwoordmanager.

Activeer tweefactorauthenticatie (2FA) voor je wachtwoordmanager

Voeg een extra beveiligingslaag toe aan je wachtwoordmanager door tweefactorauthenticatie in te schakelen. Dit betekent dat naast je hoofdwachtwoord nog een andere vorm van verificatie vereist is om toegang te krijgen tot je wachtwoordkluis.

Gebruik unieke en sterke wachtwoorden voor elk account

Maak voor elk online account een uniek en sterk wachtwoord. Vermijd hergebruik van wachtwoorden, omdat een inbreuk op één account anders ook andere accounts in gevaar kan brengen.

Vermijd het opslaan van wachtwoorden in platte tekst of in niet-beveiligde documenten

Bewaar wachtwoorden niet in onbeveiligde documenten, e-mails of op stukjes papier. Deze zijn gemakkelijker toegankelijk voor ongeautoriseerde personen.

Regelmatig bijwerken en controleren van wachtwoorden

Verander je wachtwoorden regelmatig, vooral na het horen van gegevenslekken of inbreuken op websites. Controleer of je wachtwoorden niet zijn aangetast door deze te controleren op de “Have I Been Pwned” -website.

Maak gebruik van wachtwoordgenerators

Om sterke wachtwoorden te maken, kun je gebruik maken van wachtwoordgenerators die complexe willekeurige wachtwoorden kunnen maken die moeilijk te kraken zijn.

Bewaar de hoofdsleutel (master key) offline

Als je een fysieke kopie van de hoofdsleutel of het hoofdwachtwoord hebt (bijvoorbeeld als back-up), bewaar deze dan offline op een veilige plaats, zoals in een kluis of beveiligde opbergdoos.

Door deze praktijken te volgen, kun je je wachtwoorden veilig opslaan en beheren, waardoor de online veiligheid van je accounts wordt versterkt.

Wanneer het vandaag en morgen over ICT gaat: Dan moet het snel, veilig en zorgeloos zijn…